Skip to content

O društvu

V zadnjem obdobju aktivno deluje v društvu od 70 do 75 čebelarjev, ki čebelarijo z okoli 1200 panji. Pomembno je, da so čebele naseljene po celotni naši občini, pohvalno pa je, da so novejši čebelnjaki izdelani po značilnem slovenskem tipu in tudi poslikave panjev krasijo našo krajino. Tako kot večina slovenskih čebelarjev se v zadnjem desetletju tudi mi borimo s čebeljimi boleznimi. Ko je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja varoja zdesetkala čebele, smo jih le s skupnimi močmi spet razmnožili in poselili po vaseh. Znano je, da je pridelek sadja v tem obdobju občutno padel in šele tako so se tudi občani počasi začeli zavedati pomembnosti čebel za opraševanje sadja in poljščin. K sreči je naša okolica zelo čista brez intenzivnega kmetovanja in s tem povezane uporabe pesticidov in škropiv, ki morijo čebele po drugih delih Slovenije in sveta.

Čebelarji smo se skupaj s sosednjimi društvi dogovorili za zaščitno blagovno znamko Kočevski med. Ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, strokovnjakov biotehnične in gozdarske stroke smo uspeli zbrati vse ustrezne raziskave in prebroditi administrativne prepreke in tako imamo kot prvi v Sloveniji zaščiteno blagovno v tudi v okviru Evropske unije.

Čebelarji smo vseskozi med seboj povezani. Bili smo vključeni v Grosupeljsko regijo, nato z reorganizacijo v Ljubljansko čebelarsko zvezo, zadnjih deset let pa smo vključeni v Zvezo Petra Pavla Glavarja, ki združuje dolenjske čebelarje. Zvezi nudi sedež srednja kmetijska šola v Novem mestu, kjer se odvija tudi veliko izobraževanj in usposabljanj za naše članstvo. Že od začetka delovanja smo vključeni v Čebelarsko zvezo Slovenije, kjer člani našega društva tudi aktivno delujejo v njenih organih in tudi strokovno kot pisci strokovnih člankov in predavatelji. Tako pomagamo pri širitvi znanj in spoznanj s področja čebelarstva in nadaljujemo Levstikovo delo. V zadnjem letu je naš čebelar Brane Borštnik izdelal visoko podnico za nakladni sistem čebelarjenja. Posebej pa je podnica prirejana tudi za AŽ sistem čebelarjenja. Ta podnica je namenjena za smukanje cvetnega prahu in se razlikuje po tem, da je cvetni prah osmukan v tej podnici praktično čist, sama tehnologija smukanja in pobiranja pa je za čebele in čebelarja zelo prijazna. Tudi pri zatiranju varoje s sonaravnimi sredstvi se je visoka podnica izkazala za zelo učinkovito. Odzivi na to inovacijo so med Slovenskimi čebelarji zelo pohvalni in podnica se med  čebelarji zelo hitro širi.

Naši davni predniki, naši pradedje, dedje, so bili po ustnih in pisnih virih dobri čebelarji. Naša kranjska sivka, mirna, skromna in delavna pa med čebelarji iskano tržno blago. Čebelarjenje pogosto v prispodobi pesniško povezujejo s poezijo. V zgodovini  so bili čebelarji pomembni, cenjeni, v družbi priznani, pogumni možje. Velikolaščani bomo ostali ljudje dobrega srca, ki s pomočjo čebel in njihovih pridelkov pomagajo človeku pri premagovanju raznih obolenj in tegob sedanjega časa. Potrudili pa se bomo tudi, da naša narava ostane čista in neokrnjena in da nas bodo naše čebele še naprej razveseljevale svojo enkratno organizacijo in sožitjem z ljudmi ter ostalim živalskim in rastlinskim svetom.

Zapis o ustanovitvi društva leta 1909, več si lahko preberete v glasilo SLOVENSKI ČEBELAR (pdf).

Skupinska 2017
Naš podmladek
previous arrow
next arrow